News

The Design Manifesto | Πώς αντιλαμβάνεται την έννοια του design η επικείμενη “The Design Fair”

Η διοργάνωση της πρώτης μεγάλης, ολοκληρωμένης εκδήλωσης για το design στην Ελλάδα, τόσο εκθεσιακής (The Design Fair”) όσο και φεστιβαλικής (The Design Fest”), προετοιμάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς. Ποια είναι όμως η “ιδεολογική πλατφόρμα”, η “ιδρυτική διακήρυξη” της πρωτοβουλίας αυτής;

Πρόκειται απλώς για ακόμη μια έκθεση, ή στοχεύει σε κάτι περισσότερο; Πώς αντιλαμβάνονται την έννοια του design τα στελέχη της διοργανώτριας εταιρείας Demand Fairs & Media, και πώς θα επιχειρήσουν να το αποτυπώσουν στο πλαίσιο της εκδήλωσης;

Εγκαινιάζοντας τη συστηματική αποστολή των επίσημων newsletters της The Design Fair 2020, μιλάμε για το design, προσπαθώντας να το ορίσουμε και να μεταφέρουμε σταδιακά τη «ματιά» τής διοργάνωσης για αυτό. Άλλωστε, αν και είναι αλήθεια ότι πρόκειται για έναν όρο υπερ-χρησιμοποιημένο, είναι επίσης αλήθεια ότι -ειδικά στη χώρα μας- ο όρος αυτός χρήζει εξειδίκευσης και ουσιαστικής ερμηνείας. Ας αρχίσουμε λοιπόν, με τα βασικά.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DESIGN: 4+1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ THE DESIGN FAIR

Το design είναι παντού γύρω μας. Διαμορφώνει το περιβάλλον μας, τις συνθήκες της ζωής μας, τις εικόνες της καθημερινότητάς μας. Όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή με το design κάθε μέρα. Η κούπα στην οποία θα πιούμε τον πρωινό μας καφέ είναι σχεδιασμένη από κάποιον, η τηλεόραση και το laptop μας, ο καναπές μας στον οποίο θα καθίσουμε για να ανοίξουμε την τηλεόραση, και το coffee table όπου θα ακουμπήσουμε την κούπα του καφέ μας. Το γραφείο μας όπου θα τοποθετήσουμε το laptop μας. Όλα είναι “designed”.

Το design εξελίσσεται διαρκώς. Στα 60s τα σπίτια μας ήταν εντελώς διαφορετικά από ό,τι σήμερα. Ίσως όχι και τόσο εντελώς, μπορεί να πουν κάποιοι, αφού οι ρετρό αναφορές στην εποχή του μοντερνισμού πληθαίνουν διαρκώς στις προτάσεις των μεγάλων οίκων του design διεθνώς. Ωστόσο, αυτό αποδεικνύει ακόμα καλύτερα την εξέλιξη του design μέσα στον χρόνο. Οι δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία στους σχεδιαστές επεκτείνουν τα όρια της δημιουργικότητάς τους, οδηγώντας σε ολοένα νέες, εξελιγμένες προτάσεις. Καθώς όμως προχωρά η διαδικασία της εξέλιξης, μέσα στον χρόνο κάποια κομμάτια γίνονται “κομμάτια-σταθμοί” στην ιστορία του design, γίνονται σημεία αναφοράς για τους επόμενους σχεδιαστές, αυτά που λέμε Icons”.

Το design μάς αφορά όλους. Δεν είναι υπόθεση των λίγων, δεν έχει να κάνει με την πολυτέλεια, το αντίθετο, έχει να κάνει με την ανάγκη να κάνουμε τον χώρο μας -και επομένως και την κάθε μας μέρα- πιο όμορφο και πιο λειτουργικό. Γι' αυτό είναι υπόθεση όλων μας. Εξάλλου -και για να επανέλθουμε στο θέμα των Icons- εμείς είμαστε που διαμορφώνουμε τα Icons. Η επιτυχία ενός προϊόντος στο κοινό, η αποδοχή του από τους ανθρώπους, είναι πρώτα απ' όλα εκείνο που το καθιστά Icon. Γιατί, πολύ απλά, αυτή η αποδοχή σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν κατάφερε -και καταφέρνει ακόμα, ασχέτως χρόνου- να απαντήσει στα δύο θεμελιώδη ζητούμενα του design: να πάει τη συλλογική αισθητική μας ένα βήμα παραπέρα και να ικανοποιήσει με λειτουργικό τρόπο μια υπαρκτή ανθρώπινη ανάγκη.

Το design είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των σχεδιαστών με τους οίκους του design, τις εταιρείες που παράγουν τα σχέδιά τους. Πρόκειται για μια συνεργασία στενή και απολύτως απαραίτητη, καθώς αφενός γεφυρώνει τη δημιουργικότητα των σχεδιαστών με το κοινό και αφετέρου παρέχει στους σχεδιαστές την τεχνική και τεχνολογική υποδομή που είναι απαραίτητη για την παραγωγή, για να αποκτήσει η ιδέα υλική υπόσταση και να παραχθεί σε χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες κομμάτια. Το όραμα των ανθρώπων που διοικούν τους μεγάλους οίκους του design είναι εξίσου σημαντικό με εκείνο των ίδιων των σχεδιαστών και επηρεάζει εξίσου την εξέλιξη του design.

Το design είναι ένας μαγικός κόσμος. Ένας κόσμος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε καθημερινά, ένας κόσμος που μας αφορά. Αυτόν τον κόσμο έχει στόχο να συστήσει καλύτερα σε ένα ευρύ κοινό η έκθεση The Design Fair, μια πλατφόρμα επικοινωνίας για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το design, όχι μόνο για τους ειδικούς, αλλά για όλους. Ο Δημήτρης Αντωνάκος και ο Umberto Davoli, ο διοργανωτής και ο project manager αντίστοιχα της The Design Fair, έχουν αυτό ακριβώς στο μυαλό τους. Όπως δήλωσαν σε πρόσφατη συνέντευξή* τους, θέλουν “να απελευθερώσουν το design από την αντίληψη ότι είναι αποκλειστικά κάτι ακριβό, κάτι πολυτελές, και να δημιουργήσουν ένα σημείο συνάντησης για όλους”.

Αυτή, λοιπόν, είναι η The Design Fair. Ο χώρος όπου θα συναντηθούμε για να μιλήσουμε για την εξέλιξη του design στον χρόνο, για τα Icons, τους σχεδιαστές τους και την ιστορία πίσω από αυτά. Για τους μεγάλους -και όχι μόνο- οίκους του design και για το πού μπορούμε να βρούμε τις συλλογές τους στην Ελλάδα. Στη The Design Fair θα ανοίξουμε τη συζήτηση για το design. Και σ' αυτή τη συζήτηση θα πάρουμε τον λόγο όλοι.

Δίνουμε ραντεβού στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do του Παλαιού Φαλήρου στις 18-21 Σεπτεμβρίου.  



Ως συνέπεια των εξελίξεων που σχετίζονται με την εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19), η ημερομηνία διεξαγωγής της Έκθεσης “The Design Fair” (αλλά και του “The Design Fest”), έχει μετατεθεί για το διάστημα 18-21 Σεπτεμβρίου 2020.



*Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημήτρη και του Umberto εδώ: https://ipolizei.gr/the-design-fair-milisame-i-poli-zei/

 

#designfair

#designisforthepeople        

Subscribe to Our Newsletter